top of page

הבדיקות המתבצעות במכון

א.ק.ג

הבדיקה נעשית במכון מרום לפי שיקול דעת הקרדיולוג הנוכח.

 

הבדיקה מומלצת כבדיקת אבחון כאשר עולות תלונות על כאבים בחזה או על דופק לא סדיר. במהלך הבדיקה מצמידים אלקטרודות לידיים, לרגליים ולבית החזה של הנבדק, ונרשמת הפעילות החשמלית של הלב. תבנית הא.ק.ג יכולה להצביע על ירידה באספקת החמצן ללב, על הגדלה של שריר הלב, על הפרעות בקצב הלב ועל אוטם שריר הלב. בדיקה זו יעילה בעיקר אם היא מתבצעת בזמן שהנבדק מרגיש לחצים או כאבים בחזה.

 

הוראות לפני הבדיקה:

לבדיקה זו אין הוראות מיוחדות.

 

 

אקו לב במאמץ

מתבצע במכון מרום לחברי קופ"ח מכבי, לאומית, מאוחדת ובאופן פרטי.

 

בדיקה זו משלבת מבחן מאמץ ובדיקת אקו לב לפני ומיד לאחר המאמץ ,הבדיקה מאפשרת איתור שינוי בתנועתיות הדפנות הלב מיד לאחר ביצוע המאמץ , בבדיקה תקינה יש תנועתיות  מוגברת של הדפנות לאחר המאמץ במידה ומופיעה הפחתה בתנועתיות של שני סגמנטים במאמץ לעומת המצב במנוחה קיים חשד להצרות משמעותית (מעל 50%) בעורק הכלילי המספק דם לאזורים אלו .בנוסף ניתן להעריך את תפקוד מסתמי הלב במנוחה ולאחר מאמץ , למדוד את הלחץ הראתי .(בדיקה זו מתבצעת בבתי חולים ובמכוני לב בקהילה)

 

 

למי מיועד אקו במאמץ :

לנבדקים בסיכון נמוך לקיום איסכמיה במאמץ  ובמבחן מאמץ רגיל הועלה חשד לקיום איסכמיה במאמץ .

לנבדקים עם אקג בסיסי אשר אינו מאפשר פירוש מבחן מאמץ.

לבירור כאבים בחזה לא חד משמעיים אצל נבדק עם מחלת לב איסכמית ידועה.

ניתן לבצע בדיקה דומה באמצעות הזלפת דובוטאמין במקום ביצוע מבחן מאמץ.

 

למי מיועד אקו דובוטאמין:  

שיטה זו טובה בנבדקים  הלוקים בירידה בתפקוד חדר שמאל לצורך הערכת חיות ( VIABILITY) של מקטעי שריר הלב לאחר אוטם לפני החלטה על רווסקולריזציה לאזורים אלו הערכת איסכמיה באזורים שונים מאזור האוטם, או להערכת חומרת הצרות במסתם האאורטלי בנבדקים עם ליקוי משמעותי בתפקוד חדר שמאל. (בדיקה זו מתבצעת בדרך כלל בבתי חולים).

 

יתרונות: לבדיקה רגישות וסגוליות גבוהות יותר ממבחן מאמץ , ניתן לקבל אינפורמציה אנטומית ופסיולוגית בבדיקה אחת. ניתן לבצעה  את הבדיקה גם כאשר האקג הבסיסי אינו מאפשר ביצוע מבחן מאמץ .הבדיקה מתבצעת  ללא שימוש בקרינה מיננת .

 

חסרונות:נדרשת מיומנות מקצועית רבה לביצוע הבדיקה ובנוסף היא תלויה בטיב ההדמיה האקוקרדיוגרפית.

 

הוראות לפני הבדיקה:

במידה והנך מקבל תרופות ללחץ דם או למחלת לב כגון: קרדילוק, נורמיטן, נורמלול, לופרסור. יש להתייעץ עם הרופא המפנה, האם לבצע את הבדיקה  עם התרופות  או להפסיקם.

הבדיקה מתבצעת על הליכון, ולכן יש להצטייד בנעלי ספורט ומכנסיים נוחות.

לא מומלץ לאכול ארוחה כבדה לפני הבדיקה. 

אין צורך בצום.

בדיקות שאינן מתבצעות במכון
אקו דופלר/
אקוקרדיוגרפיה 

מתבצע במכון מרום לחברי קופ"ח מכבי, לאומית, מאוחדת ובאופן פרטי.

אקו לב (אקו דופלר), היא בדיקת אולטראסואנד של הלב, באמצעות הבדיקה ניתן להדגים את המבנים העיקריים בלב ואת תפקודם.

 

 במהלך הבדיקה נבדקים-

  1. תפקוד הלב: כושר ההתכווצות של חדר שמאל, זוהי המשאבה המזרימה את הדם המחומצן דרך אבי העורקים לכל הגוף. בנוסף, מתבצעת הערכה האם כל חדרי הלב מתכווצים היטב או שיש פגיעה חלקית בהתכווצות כפי שקורה לעיתים לאחר אוטם שריר הלב (התקף לב).

  2. 2. מבנה שריר הלב: האם עובי הדפנות תקין או שקיימת התעבות ממוקמת או נרחבת. (ממצא זה קיים לעיתים אצל הלוקים ביתר לחץ דם או במחלות שריר הלב). מבנה ותפקוד שסתומי הלב: הערכה זו חשובה כאשר נשמעת אוושה (רשרוש) , או כאשר קיים חשד להצרות או דליפה של אחד השסתומים. ניתן להעריך את גודל ותפקוד עליות הלב ואת מבנה אבי העורקים והעורק הריאתי.

 

הוראות לפני הבדיקה:

לבדיקה זו אין הוראות מיוחדות.

מבחן מאמץ/ ארגומטריה

מתבצע במכון מרום לחברי קופ"ח מכבי, לאומית, מאוחדת ובאופן פרטי.

 

למי מיועד המבחן :

להערכת נבדקים עם כאבים בחזה וסבירות נמוכה לקיום מחלת לב כלילית.

לנבדקים אתסמיניים , עם סיכון בינוני למחלת לב טרשתית (מעל 10% לפי סולם פרמינגהם או % לפי סולם SCORE) המתכננים פעילות גופנית בעצימות בינונית או גבוהה ,כגון פעילות אירובית אינטנסיבית בבית או בחדר כושר, רכיבת אופניים בשטח , טיולי שטח רגליים בעצימות גבוהה .

לחולים במחלת לב איסכמית ידועה לצורך מעקב והתאמת הטיפול.

לחולים במחלת לב איסכמית עם תפקוד תקין או מופחת במידה קלה  של חדר שמאל העוסקים בפעילות גופנית בעצימות בינונית או גבוהה , מומלץ לבצע את הבדיקה פעם בשנתיים.

 

 

יתרונות: פשוט לביצוע  מספק אינפורמציה אבחונית  פסיולוגית  ופרוגנוסטית  בעלות נמוכה.

 

חסרונות:  רגישות וסגוליות נמוכים יחסית , לא ניתנת להערכה כאשר בתרשים האקג במנוחה שינויים משמעותיים במקטע ST, LBBB, WPW, LVH או פרפור פרוזדורים.

 

 

למה יש לשים לב במתן התשובה :

לתגובה הקלינית , ליכולת הפסיולוגית – הערכת צריכת החמצן ב METS , עד השגת דופק המטרה.הערכת הפרוגנוזה לפי DUKE SCORE ( מדד משולב של תגובה קלינית, משך המאמץ ,ושינויים במקטע ST ), קצב ירידת הדופק לאחר מאמץ.

לנבדק המבצע בדיקת מאמץ עם פחות מ 5 METS פרוגנוזה מוגבלת , 10 METS פרוגנוזה טובה אצל חולה במחלת לב איסכמית עם טיפול תרופתי בדומה לחולה המופנה לניתוח מעקפים ,13 METS פרוגנוזה מצוינת ללא קשר לשאר המשתנים במבחן.

אצל נשים וגברים  ניתן לשפר את המהימנות של הבדיקה על ידי שילוב מדדים קליניים כגון גורמי הסיכון והתגובה הקלינית.

שימוש  בכל המרכיבים מעלה את המהימנות הקלינית של הבדיקה.

במידה והנך מקבל תרופות ללחץ דם או למחלת לב כגון: קרדילוק ,נורמיטן,נורמלול,לופרסור יש להתייעץ עם הרופא המפנה , האם לבצע את הבדיקה  עם התרופות  או להפסיקם. 

 

הוראות לפני הבדיקה:

במידה והנך מקבל תרופות ללחץ דם או למחלת לב כגון: קרדילוק ,נורמיטן,נורמלול,לופרסור יש להתייעץ עם הרופא המפנה, האם לבצע את הבדיקה  עם התרופות  או להפסיקם.

הבדיקה מתבצעת על הליכון, ולכן יש להצטייד בנעלי ספורט ומכנסיים נוחות.

לא מומלץ לאכול ארוחה כבדה לפני הבדיקה. 

אין צורך בצום.

 

הולטר לב

מתבצע במכון מרום לקופ"ח לאומית ובאופן פרטי.

 

 רישום רציף של תרשים א.ק.ג וקצב הלב במשך 24 שעות. את השיטה פיתח רופא מניו יורק ושמו ד"ר הולטר. רישום זה מאפשר לעקוב אחרי פעילות הלב באופן רציף, בעירנות ובשינה ולגלות הפרעות בקצב הלב, הפרעות בהולכה או לעיתים שינויים המעידים על ליקוי באספקת הדם. ומתוך כך לקבוע את הטיפול המתאים. הנבדק מנהל יומן ובו הוא מתאר שינויים בהרגשתו הגופנית כגון דופק לא סדיר, סחרחורת או כאבים בחזה. בעת הפגישה עם הרופא נקבעת האבחנה מתוך השוואת רישומי היומן עם ממצאי הבדיקה.

 

הוראות לפני הבדיקה:

אין לבדיקה הוראות מיוחדות.

נבדקים מתבקשים להחזיר את המכשיר בתום ה24 שעות, לכן יש להביא בחשבון גם את זמן החזרת המכשיר בתאום תור.

 

bottom of page